Lieve dames!

Het word helaas overal steeds stiller, de horeca moesten hun deuren sluiten en de mensen blijven liever thuis. Er wordt meer online geshopt en alle overige niet noodzakelijke activiteiten staan even stil.

Zo ook de zwangerschapsmassages en de extra geboorte begeleiding. Geboortecoaches (doula’s) zijn door de corona maatregelen niet altijd meer welkom in de ziekenhuizen. Bij thuis bevallingen is dit gelukkig nog geen probleem, maar de eventuele wens voor een thuisbevalling is natuurlijk niet altijd gegarandeerd. Soms moet je voor medische noodzaken toch naar het ziekenhuis om daar te bevallen.

Waarom een geboortecoach?

Als ze niet meer welkom zijn, waarom zou je dan een geboortecoach inhuren?  Er is toch een verloskundige bij aanwezig of een gynaecoloog? Ook is er Kraamzorg of een kraamverpleegkundige en bovendien je partner?  Dat klopt inderdaad! Zij zullen er uiteraard altijd bij aanwezig zijn. Verloskundigen en gynaecologen zijn medische opgeleid en houden altijd moeder en ongeboren kind goed in de gaten, grijpen in waar nodig is en zijn altijd medisch verantwoordelijk. Maar het is vaak druk, personeelstekort en de werkdruk ligt hoog. Om die redenen hebben ze meestal minder tijd voor jou als barende vrouw. Er zijn misschien wel meerdere vrouwen tegelijk aan het bevallen? Of je bent nog in de beginfase van de bevalling die misschien nog wel uren kan duren en dan ben je meestal op jezelf aangewezen. Daar is simpelweg gewoon geen tijd voor. In het ziekenhuis heb je ook vaak te maken met de wisselingen van het personeel, daardoor staat er telkens weer een ander persoon naast je bed. Dat geeft vaak erg  veel onrust. Ook kan het voorkomen dat je misschien geen partner hebt of misschien is hij/zij wel heel nerveus of kan om één of andere reden niet bij de geboorte aanwezig zijn. Al die eventuele “gaten” vult een geboortecoach op. 

Onderzoek bevestigt positief effect van de geboortecoach, Doula 

Er is de laatste tijd veel onderzoek gedaan naar bevallen in Nederland en hoe dat beter en veiliger kan. De belangrijkste aanbevelingen laten zien dat je als barende vrouw niet alleen gelaten zou moeten worden zonder deskundige, die continu aanwezig is om jou en je partner te begeleiden tijdens de bevalling. Het is beter als er een optimale begeleiding en coaching is voor jou als barende vrouw. Zodat je je veilig, erkend en gesteund voelt waardoor je fysiek, geestelijk en emotioneel zo sterk mogelijk bent om te bevallen. Gebleken is dat de continue één op één begeleiding het meest effectief is als deze wordt geboden door een vrouw die getraind is in het begeleiden van zwangerschap en bevalling en die niet behoort tot de medische zorgverleners of de persoonlijke kring van de zwangere.

Voordelen van een geboortecoach.

Bevallen doe je niet alleen, in andere landen weten ze dat al veel  langer. De aanwezigheid van een geboortecoach ( Doula) is in de Verenigde Staten al heel normaal. Een continue steun van een geboortecoach tijdens bevalling geeft vertrouwen en heeft een positieve invloed op de geboorte.

De voordelen van een geboortecoach zijn:

 • Minder keizersneden.
 • Minder verzoeken om pijnstilling.
 • Minder kunstverlossingen ( vacuüm of tang).
 • Ontsluitingsfase van de bevalling verloopt sneller.
 • Minder weeënopwekkers nodig.
 • Hechting tussen moeder en kind versterkt.
 • Borstvoeding komt makkelijker op gang.
 • Moeders kijken positiever terug op de geboorte, daardoor is er minder kans op postnatale depressie.

Wat kun je verwachten van een geboortecoach?

Een geboortecoach ondersteund jullie op een niet-medische manier tijdens de zwangerschap ,bevalling en de periode daarna. Beval je in het ziekenhuis, kraamhotel of liever thuis het maakt niet uit, ze gaat met jullie mee waar jullie het prettigst vinden. De geboortecoach blijft de gehele bevalling aan de zijde van jou als barende vrouw. Zij doet er alles aan om de rust te bewaren en jullie een helpende hand te bieden tijdens de bevalling. Door middel van ontspanning, massage, tegendruk geven, ademhaling, bevalhoudingen en jullie grenzen en wensen bewaken. Jullie moed inspreken, luisteren en geruststellen. De geboortecoach is er altijd naast een verloskundige en /of gynaecoloog en kraamverpleegkundige en mag geen medische beslissingen nemen. Wel kan ze helpen met de communicatie met de zorgverleners en extra uitleg geven zodat jullie over alle informatie beschikken om de juiste keuzes te maken. Op die manier kan ze ervoor zorgen dat als het hectisch word, de bevalling zo rustig mogelijk verloopt. Een geboortecoach denkt niet vanuit protocollen en heeft geen wisseling van dienst. Een geboortecoach is er alleen voor jullie en zal je onvoorwaardelijk steunen bij elke keuze die jullie maken.

Hoe werkt een geboortecoach ?

Omdat de geboortecoach jullie tijdens de gesprekken voor de bevalling goed heeft leren kennen, weet zij precies wat jullie nodig hebben tijdens de bevalling. Vanaf week 37 van de zwangerschap staat de geboortecoach voor jullie klaar en zodra de weeën zijn begonnen kan zij binnen een uur bij jullie zijn. De geboortecoach gaat pas weg als de baby geboren is en de kersverse moeder een beetje is bijgekomen en eventueel gedoucht is. In de kraamweek is de geboortecoach altijd bereikbaar voor vragen en komt zij nog op bezoek om te praten over de bevalling. Tijdens je bevalling krijg je lang niet altijd alles mee omdat je in je eigen bubbel zit, daarom kan het fijn zijn om daar nog even over te kunnen praten of nog wat vragen te stellen. Iedere geboortecoach werkt met andere pakketten. Ik bied het volgende aan als geboortecoach.

 • Kennismakingsgesprek.
 • Twee á drie gesprekken voor de bevalling.
 • Advies bij het maken van een geboorte plan.
 • Onbeperkt WhatsApp, mail of bel contact.
 • Continue ondersteuning tijdens de bevalling ongeacht de tijdsduur.
 • Bezoek in de kraamweek.
 • Afsluitend gesprek.
 • Geboorte verslag.

Overige coaches hebben daar  soms nog  de volgende aanvulling bij zoals geboorte fotografie, zwangerschapsmassage en/of een voetmassage. 

  

Voor wie?

Een geboortecoach zou waardevol zijn voor iedere zwanger vrouw. Er zijn tal van redenen om voor een geboortecoach te kiezen. Zeker voor vrouwen die erg onzeker of angstig zijn, als jullie het prettig vinden om continue ondersteuning te hebben tijdens de bevalling. Voor vrouwen met een traumatische ervaring van een eerdere bevalling, of als je alleenstaand bent. Misschien kun je je moeilijk ontspannen of zie je erg op tegen de pijn?

Een geboortecoach en de partner?

Partners kunnen het gevoel hebben dat ze door een geboortecoach aan de kant worden gezet. Waarom is hun aanwezigheid niet voldoende?  Wees gerust ze zal nooit de plek van wie dan ook innemen. Ze is onzichtbaar aanwezig en vult aan, informeert en neemt over als daar behoefte aan is. Een geboortecoach heeft geen medische taken en staat een verloskundige en /of gynaecoloog, kraamverzorgster of verpleegkundige nooit in de weg. Ze maakt onderdeel uit van zorg rondom jou als barende vrouw, die centraal staat.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een geboortecoach?

De gemiddelde kosten voor een geboortecoach zijn overal verschillend en veel werken er met verschillende pakketten. De kosten liggen meestal tussen de €750 en €1500. Mijn kosten als geboortecoach zijn€ 850,00. Sommige zorgverzekeraars vergoeden een deel van de kosten van een geboortecoach.

Het inhuren van een geboortecoach is een investering in jezelf, die jij meer dan waard bent!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer! Dan ga ik het hebben over waarom een zwangerschapsmassage zo fijn is.

Liefs Michella