Wat is een geboortecoach?

Een geboortecoach ook wel Doula genoemd is een “helpende vrouw”. Een speciaal opgeleide vrouw die de zwangere vrouw en haar partner op een niet medische manier ondersteund tijdens de geboorte van hun kindje. 

Waarom een geboortecoach?

Bevallen doe je niet alleen, in andere landen weten ze dat al veel  langer. De aanwezigheid van een geboortecoach (Doula) is in de Verenigde staten al heel normaal. Onderzoek heeft aangetoond dat er vele voordelen zijn voor de moeder en baby. Een continue steun van een geboortecoach tijdens bevalling geeft vertrouwen en heeft een positieve invloed op de geboorte.

 • Minder keizersneden
 • Minder verzoeken om pijnstilling
 • Minder kunstverlossingen (vacuüm of tang)
 • Ontsluitingsfase van de bevalling verloopt sneller
 • Minder wee-opwekkers nodig
 • Hechting tussen moeder en kind versterkt
 • Borstvoeding komt gemakkelijker op gang
 • Moeders kijken positiever terug op de geboorte daardoor minder kans op postnatale depressie

Voor wie een geboortecoach?

Een geboortecoach zou waardevol zijn voor iedere zwangere vrouw. Er zijn tal van redenen om voor een geboortecoach te kiezen.

 • Voor vrouwen die erg onzeker of angstig zijn
 • Het prettig vinden om continue ondersteuning te hebben tijdens de bevalling
 • Maar ook voor vrouwen met een traumatische ervaring van een eerdere bevalling
 • Als je alleenstaand bent
 • Misschien kun je je moeilijk ontspannen of zie je erg op tegen de pijn?

Een geboortecoach en de partner? Partners kunnen het gevoel hebben dat ze door een geboortecoach aan de kant worden gezet. Waarom is hun aanwezigheid niet voldoende? Wees gerust een geboortecoach zal nooit de plek van wie dan ook innemen. Een geboortecoach is onzichtbaar aanwezig en vult aan, informeert en neemt over als daar behoefte aan is. Een geboortecoach heeft geen medische taken en staat een verloskundige/gynaecoloog/kraamverzorgster of verpleegkundige nooit in de weg. Ze maakt onderdeel uit van zorg rondom de barende vrouw, die centraal staat.

Wat kun je verwachten van Nouvelle Vie geboortecoach?

Een geboortecoach ondersteund jullie op een niet-medische manier tijdens de zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Beval je in het ziekenhuis, kraamhotel of liever thuis het maakt niet uit, ik ga met je mee waar jullie het, het prettigst vinden. De geboortecoach blijft de gehele bevalling aan de zijde van de barende vrouw. Zij zou er alles aan doen om de rust te bewaren en jullie een helpende hand te bieden tijdens de bevalling. Door middel van ontspanning, massage, tegendruk geven, ademhaling, bevalhoudingen en jullie grenzen en wensen bewaken. Jullie moed inspreken, luisteren en geruststellen. 

Ik ben er altijd naast een verloskundige/gynaecoloog/kraamverpleegkundige en mag geen medische beslissingen nemen. Wel kan ik helpen met de communicatie met de zorgverleners en extra uitleg geven zodat jullie over alle informatie beschikken om de juiste keuzes te maken. Op die manier kan ik ervoor zorgen dat als het hectisch word, de bevalling zo rustig mogelijk verloopt. Een geboortecoach denkt niet vanuit protocollen en heeft geen wisseling van dienst. Ik ben er alleen voor jullie en zal jullie onvoorwaardelijk steunen bij elke keuze die jullie maken.